Znamenitosti

U blizini naše kuće se nalaze vrlo uzbudljive, lijepe i zanimljive atrakcije koje možete posjetiti. Ovdje smo sastavili popis za vas:

Biblijski vrt Stomorje - Svetište Majke Stomorje

Na južnim padinama Kozjaka je još daleke 1189. godine podignuta crkvica sv. Marije od Špiljana, danas zvane Gospe Stomorija. Na tom mjestu na kojem se spajaju duhovnost i priroda utemeljen je Biblijski vrt. Tu već stoljećima rastu platane, masline, smokve, vinova loza i biljke koje se spominju u Bibliji. Predanošću zaljubljenika u prirodu zasađene su još mnoge druge vrste kao npr. Judino drvo, lovor, akcija, začinsko i mirisno bilje i dr.

U predvorju se nalazi Spomen – kamen, autorski rad kipara Marka Gugića na kojem piše: " Na spomen drugom došašću sv. Oca Ivana Pavla II. zasnovasmo Biblijski vrt u Stomoriji nad zaljevom. Pučani Kaštela 27. rujna 1998. " Nasuprot njega zasađena je Papina maslina koju je Sveti Otac iste te godine blagoslovio u Splitu.

Botanički vrt - Kaštel Lukšić

Vrt se nalazi na području osnovne škole Kaštel Lukšiću. Tu ćete otkriti mnogo različitih vrsta biljaka.

Dvorac - Kaštel Vitturi

Kaštel Vitturi - kaštel u Kaštel Lukšiću izgrađen krajem 15. stoljeća kojeg su podigli braća Nikola i Jerolim Vitturi. Nakon pada Bosne 1463. godine kada se kralj Stjepan Tomašević predao Turcima i njihovom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, Dalmaciji koja je tada bila pod mletačkom vlašću je zaprijetila opasnost od sve većih provala Turaka. Upravo zbog toga su trogirski i splitski posjednici počeli graditi utvrde na području između Splita i Trogira. Danas su u kaštelu Vitturi smješteni Muzej grada Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela.

Rafting na Cetini

Nedaleko od nas nalazi se rafting klub, nudi Vam prekrasan doživljaj. Zabava je zajamčena!

Nacionalni park Krka

Blizu nas je Nacionalni park Krka. Vidjet ćete prekrasne slapove i upoznati prirodu. Jednostavno samo preporučljivo!

Dioklecijanova palača u Splitu

 Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu.[1] Oko 300. godine podigao ju je rimski car Dioklecijan i u njoj boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.) do smrti (316.).

 Sagrađena je u uvali poluotoka 5 km jugozapadno od Salone, glavnoga grada provincije Dalmacije. Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre Splita koja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979. godine. Može se reći da je Dioklecijan samim izborom mjesta za svoju palaču za odmor postavio temelje turizma.

Stadion - Poljud

 Gradski stadion u Poljudu, poznat pod nadimkom Poljudska ljepotica, nalazi se u splitskoj četvrti Poljudu na sjeverozapadu grada, na mjestu gdje je nekad bilo ljekovito blato. Izgrađen je 1979. godine u sklopu izgradnje športskih objekata 8. Mediteranskih igara.

Stadion je utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona u Italiji, Japanu (Kobe) i Maleziji. Na stadionu svoje domaće utakmice igra HNK Hajduk Split.

Hrvatski otoci - Izleti

Hrvatsku krasi oko 1185 otoka te zbog toga spada u najrazvedenije zemlje Sredozemlja i svijeta. Hrvatski otoci tako su po veličini drugo otočje Sredozemlja od čega je čak 67 otoka naseljeno. Obilje otoka i otočića privlači putnike avanturiste iz cijelog svijeta. Kajakaše i jedriličare oduševljavaju manji otoci romantičnim ugođajem, opuštenim načinom života u mirnoći i ljepoti. U mnogim otočkim gradićima oduševit će vas prekrasna arhitektura i ugođaj, antički spomenici, umjetnost u kamenu, drvu, na platnu i starim pergamenama.